Lamb Steak...
Assalamualaikum
Satu family semua suka makan "kambing" terutamanya lamb steak..resepi yng mudah tapi confirm sedap.. kalau ada kawan2 nak datang rumah selalu juga mereka minta lamb steak ni..Bahan-bahan
1. Rusuk lamb (dagingnya lebih lembut dari mutton, selalunya dah siap potong slice)
2. bawang merah...bawang putih..halia.. blender (sukatan ? umi agak2 je ikut banyak daging)
3. sos tiram
4. madu
5. Mangga masak manis (blender) ini lah rahsia daging tu jadi lembut dan manis-manis sedap!
6. sedikit garam
Cara-caranya
Basuh daging tu dengan tepung untuk hilang bau ..toskan kering supaya tidak berair sangat bila diperap. perap kan dengan bahan2 di atas tadi...minimum 4 jam..baru lah mesra dan sebati..daging pun jadi lembut bila di masak.. selalunya umi buat dalam 3 kilo daging dan simpan dalam freezer. Bila nak makan baru keluarkan seminggu pun ok.
Daging yang telah di perap
masak dalam kuali non stick..tak perlu letak minyak
Hidangkan makanan untuk kebaikan seisi keluarga..selamat mencuba
1 comments:
Kesian pulak umi makan lamb tak de sos. belajar la buat sendiri umi. Hidangan untuk keluarga mesti sedap, jimat, cepat dan selamat. Boleh belajar black paper sauce, mushroom sauce, tartar sauce, thousand island sauce di http://westernfood.yolasite.com/
Post a Comment