Mee Gulung

Bismillahirrahmanirahim...

Mula dapat nama Mee Gulung ni sewaktu jalan-jalan ke Timah Tasoh Perlis...kami berhenti makan di Kedai Tok Mek...salah seorang anak saudara order mee gulung...so bila balik rumah kita cuba la pula...

Mee Gulung versi Umi
*  Mee kuning umi buat sendiri (insyaAllah resepi next entry) gaulkan dengan kicap
* Buat telur dadar...lepas tu gulung kan mee tu...
Kuah Mee Gulung
Bahan-bahannya
*  Bawang putih di ketuk  (pecah-pecah kan je)
*  cili merah di kisar (ikut tahap kepedasan..anak umi semua tak makan pedas)
*  daging dipotong2 kecil perap dgn kicap pekat dan sos tiram (gunakan daging batang pinang)       umi suka guna daging sebab nanti kuah tu rasa manisnya...
*  sayur2 ( karot , sawi & tomato) potong ikut kesesuaian 
*  telur
*   Perasa = sos tiram / kicap pekat / kicap manis / kicap cair / garam / gula / lada sulah
*  sedikit tepung jagung + air untuk pekatkan kuah.

Caranya:
Tumis bawang putih , cili kisar  bila dah naik bau masukkan daging..+ sedikit air empukkan dulu +  segala sos tadi + air utk kuahnya agak la jgn cair sangat...yang penting balance  garam , gula dan lada sulah...masukkan sayur-sayur dan telur, umi tak suka kalau sayur terlalu layu..akhir sekali masukkan daun bawang
Akhir sekali tuangkan lah kuah ni  ke atas mee gulung tadi..

Allahumma barik lana fima rozaktana wa qina a'zabannar...

0 comments:

Umi is Cooking   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP