Lamb Steak...


Assalamualaikum
Satu family semua suka makan  "kambing"  terutamanya lamb steak..resepi yng mudah tapi confirm sedap.. kalau ada  kawan2 nak datang rumah selalu juga mereka minta lamb steak ni..


Bahan-bahan

1.  Rusuk lamb (dagingnya lebih lembut dari mutton, selalunya dah siap potong slice)
2. bawang merah...bawang putih..halia.. blender (sukatan ? umi agak2 je ikut banyak daging)
3. sos tiram 
4. madu
5. Mangga masak manis (blender) ini lah rahsia daging tu jadi lembut dan manis-manis sedap!
6. sedikit garam

Cara-caranya

Basuh daging tu dengan tepung untuk hilang bau ..toskan kering supaya tidak berair sangat bila diperap.  perap kan dengan bahan2 di atas tadi...minimum 4 jam..baru lah mesra dan sebati..daging pun jadi lembut bila di masak.. selalunya umi buat  dalam 3 kilo daging dan simpan dalam freezer. Bila nak makan baru keluarkan seminggu pun ok.

Daging yang telah di perap



masak dalam kuali non stick..tak perlu letak minyak



Gambar steak yang dah separuh dimakan oleh anakanda ...


Hidangkan makanan untuk kebaikan seisi keluarga..selamat mencuba

1 comments:

Michael

Kesian pulak umi makan lamb tak de sos. belajar la buat sendiri umi. Hidangan untuk keluarga mesti sedap, jimat, cepat dan selamat. Boleh belajar black paper sauce, mushroom sauce, tartar sauce, thousand island sauce di http://westernfood.yolasite.com/

Umi is Cooking   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP