AYAM ANEKA RASA
(dah separuh kena makan nih...he3)
Assalamualaikum semua...Sebenarnaya tak tahu nak bagi nama apa resepi ni.... tapi bahan asasnya ialah ayam... resepi ini sangat mudah dan cepat , sesuai untuk ibu-ibu yang bekerja seperti umi dan anak-anak / students yang masak sendiri di rumah sewa masing-masing macam Madihah Yusof ...he3
Bahan-bahannya
ayam di potong 4 dan dibersihkan( umi suka guna peha ayam sebab anak-anak suka dan daging nya lembut)
perap ayam dengan aneka resepi yang anda suka . 1 bahagian ayam = 1 resepi ... dapat 4 resepi la semuanya...
Rasa 1 : black paper sos
(ukuran bahannya agak-agak la ye... masalan mcm ni x de masalah sngt bukan macm buat kek mesti tepat...hi3)
* bawang merah
* bawang putih
* halia
* black paper sos ( kalau x de guna je black paper di tumbuk)
* sedikit sos tiram
* garam secukup rasa
Rasa 2 : Satay
* bawang putih
* bawang merah
* halia
* serai (lebihkan serai)
* kunyit
* sedikit garam
* sedikit sos tiram
Rasa 3 : Ayam Halia
* 1 sudu teh lada putih
* 1 sudu besar minyak bijan
* sedikit madu
* halia (lebihkan halia - hiris2)
* bawang putih
* bawang merah
* daun sup (dihiris halus )
* daun bawang (dihiris halus )
garam secukup rasa
Rasa 4 : Ayam cendawan
* bawang putih
* bawang merah
* halia
* black paper sos
* cendawan (potong-potong kecil - cendawan yang sedap tu cendawan kering yang warna hitam kalau xde cendawan tiram pun ok juga - kalau x de yang dalam tin tu pun boleh la)
Cara -caranya
keseluruhan bahan seperti bawang merah, bawang putih dan halia di kisar halus
perap ayam dengan bahan aneka rasa tadi

bungkus ayam yang telah dilumur dengan bahan perapan tadi dengan kertas aluminium
bungkus kemas-kemas
masukkan dalam oven atau kuali bertutup. Masak dalam 15-20 minit... InsyaAllah masak

Bagi suri rumah yang bekerja atau students yang sibuk anda boleh sediakan perapan ayam ini, bungkus sikit-sikt dalam aluminium foil... simpan dalam peti ais, bila nak makan baru la keluarkan dan masak. Cubalah... makan panas-panas dengan nasi putih je pun ok sangat... Alhamdulillah
0 comments:
Post a Comment