Apam Labu Ceria


(gambar yang telah diedit oleh anakanda Nabil)

Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha penyayang....

Labu lemak manis... hmmm ..memang sedap.. boleh masak macam-macam... sayur, cekodok, kek ... termasuklah apam...

Labu mempunyai pelbagai khasiat seperti vitamin B1, B2, B6, C, E dan beta-karotena; mineral fosforus, kalium, kalsium, magnesium, besi; sukrosa dan bahan organik... memang baik untuk kesihatan tubuh badan kita...

Rasulullah saw suka makan labu!!!... Imam At-Tarmizi ada menyebut di dalam kitabnya... Syamail Muhammadiah, justeru jika kita makan labu niat mencontohi Rasulullah... dapatlah pahala kan?.. InsyaAllah.

Pagi tadi teringin sangat nak makan anything yang ada labu... selepas menjengok2 blog resepi ... umi terjumpa blog dapur Mas Duniaku ... terima kasih banyak Mas..

Resepi yang Mas beri dalam gm... umi dah cuba convert pada cawan... supaya senang sikit untuk anak-anak umi yang x de alat penimbang...

Bahan-bahannya


1 1/4 cawan labu yang telah dikukus (300gm) - kukus labu ni kejap je rupanya
1 tin susu cair (400ml) - santan pun boleh juga

3 biji telur ayam
1 cawan gula
sedikit garam

3 cawan tepung gandum (400gm)
1 sudu kecil baking powder
1 paket yis

Cara-caranya

1. Blender labu + susu cair

2. Pukul telur + gula + garam sehingga kembang

- masukkan labu yang telah dibelnder tadi
- masukkan tepung + baking powder + yis
Gaul sehingga sebati

(sebelum direhatkan... tutup dengan plastik makanan)

3. Rehatkan doh selama 1 jam... tapi masa umi buat kuih ni terlebih rehat sehingga dekat 2 jam sebab ada urusan di luar... he3 ... Alhamdulillah jadi


(selepas direhatkan... naik 3 kali ganda )

4. Kukus dalam acuan (5 - 10 minit )



Umi dapat 30 biji kuih apam untuk adunan ini.... Rasa apam ni lemak manis...dan sangatlah gebu!!!! masak labu rasanya sedap.... berkhasiat...dan ikut sunnah!... selamat mencuba.

0 comments:

Umi is Cooking   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP