Ikan Sardin Along



Bismillahirrahmanirrahiiim... Assalamualaikum... apa kabar semua... semua sihat di samping keluarga tercinta....

Kali ini umi ingin kongsikan cara-cara menyediakan ikan sardin... memang sedap.. sama mcm di kedai tu... malah kita lebih yakin kebersihan dan mutunya... he3... umi namakan ikan sardin ni sebagai Ikan Sardin Along... sebab Along ( Kak Zainun @ cikgu Zainun @ mak Adib) yang berikan resepinya... dia kata dia pun dapt dari rakan dia juga... cuba la ye... lepas ni tak payah da beli yang dalam tin tu....

Bahan-bahannya
1. Ikan sardin dalam sekilo... buang kepala dan potongkan ekornya (umi suka yang sederhana besar) ada la dalam 7-10 ekor
2. setengah tin tomato puree
3. 2 biji tomato... buang kulit dan blender halus ( yang ini umi tambah sendiri dari resepi asal)
4. sedikit asam jawa... umi bubuh 1 keping je... sebab dah bnyk yang masam
5. minyak masak sesenduk... untuk yang lebih berkhasiat bubuh la minyak zaitun ke atau minyak yang rendah kolestrol...
6. air secukupnya... bancuh tomato puree dan masak ikan nanti
7. garam dan gula... sebagai perasa

satu yang paling penting ialah Pressure Cooker (yang ni mesti ada)


masukkan semua bahan dalam Pressure Cooker... pasti kan air bancuhannya betul2 menutupi paras ikan bila ikan disusun di dalam periuk...

Masak lah ikan sehingga pressure cooker "menjerit" kemudian perlahankan api dan biar selama 1 1/2 jam... iakan tak akan hancur... tapi tulang ikan menjadi lumat sama macam ikan sardin yang di dalam tin ... selamat mencuba untuk makanan berhasiat seisi keluarga..

Umi is Cooking   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP