Jus Mangga halalan Toyyiba

Insaf dan gerun bila membaca entry dari Y4kuz4 tentang apa yang kita makan selama ini. (pengunjung semua wajib baca). Selalunya kita cari yang HALAL tapi jarang sekali kita mengutamakan TOYYIBA. Kita kurang kesah dengan pewarna, perasa dan pengawet yang memang jelas tidak baik untuk kesihatan... So satu amalan umi sekeluarga..kami suka sangat buat macam2 jus dari apa-apa buah-buahan dan sayur-sayuran...terutamanya mangga dan tomato...

Bahan

1.Buah mangga yang betul2 masak- bahan utama- lagi banyak lagi sedap ( terlalu masak pun x pe..kalau di pasar malam tu di jual murah-murah je sebab kulitnya dan kecut)
2. beberapa ketul ais
3. air

blender semuanya sampai halus dan pekat....hmmm Alhamdulillah


...fuh! terpacak straw nye

kunjunga anak2 didik dari SMKTDH ...minum jus mangga
Sesuai untuk hidangan seisi keluarga dan tetamu yang datang... senang saje...
kebaikan untuk seisi keluarga...

Jeli Kelapa Segar

Alhamdulillah akhirnya berjaya mendapat resipi yang dah lama umi nak cuba,
Jeli kelapa yang sedap dan segar!....



Bahan2
1. Air kelapa muda (3 biji kelapa)
2. Air sama banyak dengan air kelapa tadi
3. Gula 1 1/2 cawan agar-agar ( bekas jeli yang dalam gambar ni)
4. Agar-agar serbuk 2 sudu ( yang clear tanpa warna dan mestinya yang halal :)
5. sedikit gula batu dan buah kundur kering ( supaya jeli jernih )

Cara-caranya

- Masak semua bahan tadi sehingga mendidih
- isi kelapa muda tadi "korek" (macam x sedap je bahasanya) dan masukkan dalam cawan agar-agar ( boleh dapat dalam 20 cawan! )
- Tuangkan jeli yang dah masak ke dalama cawan dan sejukkan.

Hmmmm sedap dimakan bila waktu panas...Selamat mencuba untuk kebaikan seisi keluarga
Alhamdulillah syukur pada Allah yang memberi kita banyak nikmat....
" Jika kita ingin menghitung nikmat Allah kepada kita pasti tidak terhitung..."

Umi is Cooking   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP